לא עוד הדרכת הורים: התהליך שמשגע הורים רבים בישראל ואחראי לתוצאות יוצאות דופן של משפחות רבות בשנת 2022
נתוני הלמ"ס לשנת 2020 מראים שקיימות בישראל כ-2.17 מיליון משפחות. חלקן הגדול גם הגשימו את החלום שלהם והביאו לעולם ילדים מתוקים שמהווים עבורם מקור אינסופי לאושר מתחדש בכל יום.
לצד האושר העצום, ישנם לא מעט אתגרים בגידול ילדים, אתגרים שכדאי מאוד לדעת איך מתגברים עליהם בזמן אמת. מפגשי הדרכת הורים מתיימרים להיות הפתרון האולטימטיבי לאתגרים אלו, אך בפועל המצב בשטח מראה תמונה אחרת לגמרי…
מה זה מפגשי הדרכת הורים ומה עושים שם?
מפגשים של שעה המתקיימים לרוב אחת לשבוע במשך כ-8 שבועות בהם יושבים זוג הורים (או אחד מהם) מול המדריכה ומספרים לה על כל מה שחוו עם הילד במהלך השבוע, הם משתפים אותה בקשיים שהיו, בהצלחות ובאתגרים שהתמודדו עמם במהלך כל אותו שבוע.
המדריכת הורים נותנת להם טיפים ופתרונות כיצד להתמודד בפעמים הבאות שקורים סיטואציות דומות ואף נותנת להם מוטיבציה להמשיך ולנסות כל שבסופו של דבר רוב המפגשים נגמרים בתחושה טובה של ההורים שכעת הכל הולך להשתנות…
לאלו סיטואציות ההורים יכולים לקבל מענה במפגשים כאלו?
למעשה, במפגשי הדרכת הורים ניתן לקבל מענה לכל סיטואציה אפשרית שקורית לכם בבית עם הילדים שלכם, לדוגמא: מריבות בין אחים, התפרצויות זעם, זמן צפייה ממושך במסכים, קביעת כללים ברורים, התמודדות עם ילדים בעלי דימוי עצמי נמוך ועוד שלל סיטוציות יומיומיות שאנו כהורים נתקלים בהם באופן תדיר.
מהי הבעיה האמיתית במודל הזה?
במודל הזה ישנן 2 בעיות שהרבה פעמים גורמות לאי הצלחה ולתסכול רב מצד ההורים שמרגישים שאין עוד פתרון עבורם.
הבעיה היא בתדירות המפגשים:
1. כשהורים מייחלים לעצמם לחולל שינוי בבית זה דורש לפני הכל התמדה. וכשמגיעים לפגישות שבועיות קשה מאוד להתמיד מכיוון שהם מורגלים להרגלים הישנים שלהם והמוטיבציה שקיבלו במפגש מתפוגגת אחרי יומיים, מה שבעצם גורם להם לחוסר התמדה שמובילה לתחושת תסכול על כך שהם לא מצליחים ליישם את מה שלמדו רק לפני מספר ימים בפגישה ומבזבזים זמן וכסף.
2. כאשר נפגשים רק פעם אחת בשבוע, רוב ההורים עשויים לשכוח המון סיטואציות קשות שהתמודדו איתן במשך השבוע שחלף, למעשה פעמים רבות רק לאחר כמה ימים שהילד שוב מעולל זאת, הם נזכרים שלא העלו זאת בפני המדריכת הורים בזמן הפגישה.
עד הפגישה הבאה הם עשויים להתמודד עם אתגרים נוספים ואף לשכוח שוב חלק נכבד מהם בזמן אמת וחוזר חלילה…
מה כוללת תוכנית ליווי להורים?
תוכנית ליווי להורים באה לתת מענה בדיוק לבעיה הזו, אם במפגשים שבועיים הבעיה המרכזית היא תדירות המפגשים, בתוכנית ליווי להורים הבעיה הזו כבר לא קיימת. ישנו מעקב כמעט יומיומי אחרי ההורים ואיך שהם מתנהלים עם הילד, הם יכולים לשתף ממש בזמן אמת בקשיים שלהם ולקבל מענה כבר באותו היום. בצורה הזו אין סיכוי שהם ישכחו אתגרים שקרו להם וכך למעשה הם זוכים לעבור שינוי אמיתי עם הילדים שלהם. נוסף על כך תוכנית ליווי להורים היא לרוב ארוכה יותר מתקופה של מפגשים שבועיים, דבר המאפשר לשמר עוד יותר את האפקט של מה שעברו בתהליך
מה החסרונות בתוכנית ליווי להורים?
כפי שתיארנו, מדובר בתהליך הרבה יותר אינטנסיבי שעתיד לספק תוצאות הרבה יותר טובות ולכן חיסרון בולט כאן הוא למעשה עניין המחיר שלרוב יהיה גבוה יותר בתוכנית ליווי מאשר במפגשים שבועיים. כמו כן תוכנית ליווי להורים היא לא משהו שמתאים לכל משפחה בישראל וצריך לענות על מספר קריטריונים שיאפשרו הצלחה אמיתית בתהליך.
לסיכום:
מפגשי הדרכת הורים עבדו וימשיכו לעבוד גם בעתיד אך קשה להצליח להתמיד בשינוי ברגע שנפגשים רק אחת לשבוע (אם כי יש כאלו שזה מספיק להם). תוכנית ליווי להורים באה לתת מענה בדיוק לצורך הזה ומהווה בעצם את התהליך האולטימטיבי עבור הורים שרוצים שינוי אמיתי בבית שלהם, שינוי שגם יחזק את הקשר עם הילדים שלהם וגם ייתן להם כלים פרקטיים להתמודדות בזמן אמת.