גילוי מרעיש: עשרות אלפי ישראלים זכאים על פי חוק לתג נכה ואינם מודעים לכך, מה עליהם לעשות על מנת לממש את זכותם החוקית?

תג חניה לנכה מעניק יתרונות רבים לזכאים לו, האפשרות לחנות בחניה קרובה לבית והזכות לפטור ממס הכנסה (במקרים מסוימים) הן רק חלק מההטבות הרבות להן זכאי אדם המחזיק בתג. אך כמו במקרים רבים, גם כאן לתהליך הוצאת התג מתלווה תהליך בירוקרטי מסורבל וארוך המקשה על האדם לקבל את מבוקשו, ולעיתים אף גורם לו לוותר על זכויותיו. אך חשוב לדעת שלא כדאי לוותר, ובדיוק למקרים כאלו קיים פיתרון!

נוה חגי

הכירו את עורך דין נוה חגי, האדם שנלחם למיצוי זכויותיהם הרפואיות והביטוחיות של אזרחים רבים במדינת ישראל. משרדו של עו”ד חגי מעניק שירותים רבים, ביניהם סיוע בתהליך הוצאת תג חניה לנכה עבור אנשים הזקוקים לכך. לדבריו, קיימים היום כל כך הרבה אנשים שכלל לא מודעים לעובדה שהם זכאים על פי החוק לקבל את התג. את עו”ד חגי פגשנו במשרדו הממוקם בכפר סבא במטרה לדעת מה אומר החוק בעניין הזכאות לתג נכה…

 

אמור לי נוה, מה בעצם השירות שאתה מציע?

“אנחנו מסייעים ללקוחותינו להגיש בקשה לקבלת תג חניה לנכה.

הסיוע הוא בעיקר בניתוח המצב המשפטי העכשווי אל מול מצבו הרפואי של המבקש, וכמובן איסוף כל המסמכים הנדרשים להגשת הבקשה וההתנהלות בפועל אל מול אגף הרישוי במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים, שהוא הגוף שמחליט לגבי זכאותו של אדם האם הוא זכאי לקבל תג חניה לנכה.”

 

ובמה אתה שונה מאנשי מקצוע אחרים המציעים שירות דומה?

“ההתמחות שלנו היא בתחום של מיצוי זכויות רפואיות וביטוחיות. וכן בכל תתי התחומים המשפטיים שנלווים אל תחום זה. לרבות סיוע בהגשת הבקשה לקבלת תג חניה לנכה ו/או בדיקה האם אותו אדם שמבקש לקבל תג חניה לנכה, זכאי לקבל את התג. בזכות הניסיון שצברנו אנחנו יודעים לקבוע מראש אם המבקש זכאי לקבל את התג או שלא.”

 


ואיך בעצם הגעת לעסוק בתחום הזה?

“כחלק מהפעילות שלנו בתחום של מיצוי הזכויות הרפואיות והביטוחיות של לקוחותינו. במרוצת השנים, לעיתים רבות נדרשנו לטפל במגוון רחב של נושאים שכרוכים בעבודתינו כעורכי דין בתחום מיצוי הזכויות הרפואיות והביטוחיות. ואין ספק שבקשה לקבל תג חניה לנכה – היא פעולה שמהווה חלק בלתי נפרד מהפעולות שאנו נדרשים לבצע עבור לקוחותינו כאמור.”

 


בהנחה שאני זכאי לקבל תג נכה, אילו הקלות זה נותן לי?

“קודם כל – באמצעות התג, תוכל לחנות במקום שהחניה בו אסורה. אך יש לדעת שקיימות כאן מגבלות ברורות בחוק והן:

  • אסור לחנות בחניה של נכה אחר, אם ישנה חניה פנויה בסמוך לאותה חניה שסומנה עבור נכה אחר.
  • אסור לחנות במקום שהחניה בו אסורה. אלא אם כן, אין מקום חניה מותר נוסף הנמצא בסמיכות למקום בו הנכה מעוניין לחנות.
  • חשוב לוודא שחניית הרכב לא מסכנת את עוברי הדרך, ושהיא לא מונעת מעבר חופשי להולכי רגל, לעגלות תינוקות או לעגלות נכים.
  • חשוב לוודא שהחניה אינה גורמת להפרעה ממשית לתנועה.
  • אסור לחנות במקום שהחניה בו אסורה בטווח של 12 מטר בסמוך לצומת (אלא אם יש סימון שמתיר זאת) או בטווח של 12 מטר בסמוך למעבר חציה.
  • אסור לחנות במקום שהחניה בו אסורה בטווח של 2 מטר מברז כיבוי אש.
  • אסור לחנות במקום שהחניה בו אסורה בנתיב תחבורה ציבורי.
  • אסור לחנות במקום שהחניה בו אסורה בטווח של 20 מטר מתחנת אוטובוס.
  • אסור לחנות במקום שהחניה בו אסורה במקביל לחניה של רכב אחר.
  • אסור לחנות במקום שהחניה בו אסורה בשטח של תחנת מוניות.

למרות מה שהזכרתי, חשוב מאוד לדעת שאסור לגרור את רכבו של הנכה, אלא אם הוא מהווה סכנה לעוברי אורח או מהווה סכנה ממשית לתנועה. בנוסף, במקום ציבורי שהגישה היחידה אליו לאדם עם מוגבלות היא דרך חניה במקום ציבורי שיש לשלם עבורה, הבעלים של החניון יהיה חייב לשלם עבור הנכה עבור אותה חניה."


וואו, בהחלט חידשת לי כמה דברים, קיימות עוד הקלות?

“וודאי, קיימות הקלות נוספות רבות כמו: הנחה משמעותית באגרת הרישוי השנתית לרכב, האפשרות לשייך תג נכה אחד לשני רכבים מזכים ובנוסף ניתן לקבל פטור ממס הכנסה במקרים מסוימים.

חשוב להדגיש שהעירייה או הרשות המקומית אחראיות להקצאת מקום חניה מסומן לנכה במרחק של עד 200 מטר מביתו ובמקרים בהם לא קיים מקום חניה בטווח של 200 מטר, עליהן להקצות לנכה מקום חניה מסומן שנמצא במרחק של עד 400 מטר מביתו. בנוסף, עליהן להציב תמרור עם פרטי הרכב על חשבונן במקום המיועד, ולדאוג שמקום החניה יסומן, וזאת בתוך 60 ימים מיום שהוגשה להן הבקשה.”

 

תראה נוה, הכל טוב ויפה אך אני יודע שאוכל לעשות את כל התהליך הזה לגמרי בעצמי, למה שלא אנסה להוציא לבד את התג?

“תראה התהליך כרוך בבירוקרטיה רבה מול הרשויות והרי ידוע שאנשים לא אוהבים בירוקרטיה, ויש להם חוסר נוחות או חוסר ברצון או יכולת להתנהל מול הרשויות. בנוסף לזה, במקרים רבים הם כלל לא מודעים לזכויות שלהם ולעצם העובדה שבכלל הם זכאים לקבל את התג.”


למי באמת מגיע לקבל תג נכה על פי חוק?

“על פי חוק, לכל אדם שהוגדר כנכה על פי חוק הנכים.”

 

תוכל לפרט לנו קצת יותר בעניין זה?

"בוודאי, זכאי לתג נכה כל אדם שסובל ממחלה בעקבותה הוא מתקשה ללכת או בשל מצב בריאותי שגורם לכך שהוא אינו יכול לצאת מביתו. בנוסף, זכאים לקבל תג חניה לנכה בעלי תעודת נכות דוגמת: מוגבלי ניידות, נפגעי פעולות איבה, עיוורים בעלי לקות ראייה ונכי צה”ל. כמו כן זכאים לתג חניה לנכה אנשים שאינם בעלי תעודת נכות כנ”ל אך שעונים על קריטריונים רפואיים רבים כגון: מחלות לב למיניהן, אוטיזם ועוד מקרים נוספים רבים… זו בדיוק הסיבה שברגע שקיים החשש ולו הקטן ביותר שאתם זכאים לתג נכה חובה להתייעץ עם מומחים בתחום."

 

נשמע שזה באמת קל מאוד לפספס את העובדה שאהיה זכאי לתג, ספר לי קצת על התהליך עצמו, מרגע שיוצרים איתך קשר ועד לקבלת התג.

“בשלב הראשון אנחנו ננתח את המצב הרפואי של המבקש (בהתאם לאישורים הרפואיים שברשותו) ונשווה אותו לקבוע בחוק ובהתאם לכך נוכל לדעת האם המבקש זכאי לקבל תג חניה לנכה. במידה וכן, אנחנו נבקש מהמבקש מספר מסמכים שעליו לצרף לבקשה, ונגיש את הבקשה. כ-30 ימים לאחר שליחת הבקשה וכלל המסמכים הנדרשים למשרד הרישוי. אנחנו נקבל תשובה האם הוחלט לאשר את הבקשה שהגשנו. במידה והבקשה אושרה. התג יישלח אל המבקש בדואר. אם בקשת הזכאות לתג נדחתה, ניתן להגיש ערעור בסמוך לקבלת הדחייה.

תג נכה ניתן לתקופה מסויימת או לצמיתות. וחשוב להוסיף שהחל ממרץ 2019, תג נכה שניתן לצמיתות יהיה בתוקף לכל החיים.”

 

האם עלי לשלם לך גם אם מכל סיבה שהיא לא אישרו לי תג נכה?

“התשובה היא לא. מלכתחילה אנחנו לא נמליץ לאדם להגיש בקשה לקבלת תג חניה לנכה אם אנחנו לא חושבים שאותו אדם יוכל לקבל את התג. יחד עם זאת, במידה ומכל סיבה שהיא בכל זאת הבקשה לא תאושר אנחנו לא נגבה כל תשלום מהמבקש (או שנשיב לו את הסכום ששילם עבור הבקשה) בגין הגשת הבקשה.”

נוה חגי

הרבה אנשים טוענים שאני חייב להיות בעל הרכב כדי לקבל תג? זה נכון?

“זה כלל לא נכון, החוק קובע שגם רכב שאינו בבעלותו של המבקש, (אך משמש דרך קבע לשימושו של המבקש) ניתן לשייך אותו לתג החניה לנכה (אגב, ניתן לשייך לתג החניה לנכה עד 2 רכבים, ואין צורך שלמבקש יהיה רישיון נהיגה).

כך לדוגמה – גם עיוור זכאי לקבל תג נכה – וברור שאין לו רישיון נהיגה, ושהוא לא נוהג ברכב בעצמו אלא באמצעות אדם אחר מטעמו שהוא זה שמסיע אותו ממקום למקום.”


באילו תנאים אהיה זכאי לחניית נכה ליד הבית שלי?

“בגדול, אם אתה נכה בשיעור של 90% אתה זכאי. יחד עם זאת, ישנם מקרים חריגים שיאושר גם לנכה בשיעור נכות מופחת יותר. במקרה ואתה זכאי, תהיה רשאי לבקש מהעירייה או מהרשות המקומית שתקצה עבורך מקום חניה מסומן במרחק של עד 200 מטר מביתך, במקרה ולא קיימת אפשרות למקום חניה כזה, העירייה או הרשות המקומית יקצו לך מקום חניה מסומן בטווח של עד 400 מטר מביתך. חובתן להקצות עבורך מקום החניה תוך 60 ימים מהיום שהוגשה להן הבקשה. בנוסף, קיימת חובה חוקית להציב תמרור (עם פרטי הרכב המזכה – מספר רישוי) בסמוך לחניה שהוקצתה לך, על חשבונן.

יחד עם זאת, אם יש לנכה חניה צמודה לדירתו (חניה שבבעלותו, שממוקמת בחניון שבבניין בו הוא מתגורר או בביתו הפרטי) ושהיא חנייתו היחידה, זאת אומרת, שאין לו עוד רכבים או שיש לו יותר ממקום חניה אחד – והיא מותאמת לצרכיו. אז במקרה כזה, המבקש לא יהיה זכאי לקבל הקצאת חניה בשטח ציבורי באופן אוטומטי אלא בכפוף לשיקול דעתן של העירייה או הרשות המקומית אשר אליהן הוגשה הבקשה.”

 

נוה, אני ממש מודה לך על הראיון הזה, אין ספק שכעת יש בידי הקוראים שלנו ידע רב בנושא הזה והם מוכנים להתחיל בתהליך. מי שמעוניין לעשות זאת דרכך איך הוא משיג אותך?

"פשוט מאוד, אני מזמין את כל מי שמעוניין לבדוק התאמה לתהליך לפנות אלינו עוד היום
למספר הטלפון 0526855716 ובמידה וקיימת היתכנות לקבלת התג, נתחיל מיד בתהליך."